Jaki strój wybrać dla kucharza?



  W każdej dużej kuchni w restauracji najważniejszą rolę odgrywa kucharz. Jest on odpowiedzialny za przygotowywanie posiłków, nadzorowanie pomocników, wydawanie zamówień, a także reprezentację kuchni na sali. Ubiór kucharza powinien być idealnie dostosowany do jego pracy, a także spełniać przepisy BHP.


strój kucharza
  

W co powinien być ubrany kucharz?


  Strój kucharza musi spełniać kilka zasad, takich jak przepisy BHP, wygodę oraz  reprezentacyjność. W skład ubioru kucharza wchodzi biały fartuch/ kitel, wygodne spodnie, fartuch, antypoślizgowe buty i czepek na włosy. Materiał, z którego uszyta jest odzież gastronomiczna, powinien być wykonany z miękkiego tworzywa, łatwego do prasowania, który się nie mnie, przepuszcza powietrze, jest plamo i wodoodporny, niepalny i ognioodporny.  Poszczególne elementy stroju powinny dodatkowo zawierać elementy przewiewne w postaci siateczki np. bluza  pod pachami, a spodnie w kroku. Ubranie musi oddychać, aby kucharz się nie pocił w trakcie pracy, gdzie narażony jest na przebywanie w wysokiej temperaturze. Czepek powinien być dopasowany i zapobiegać przedostaniu się włosów do żywności. Jeśli kucharzem jest kobieta, jej włosy powinny być zwięźle upięte i schowane pod czepkiem lub w chuście. Obuwie kucharza musi być przede wszystkim wygodne, posiadać antypoślizgową podeszwę i przewiewne otwory. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na podwyższenie wkładki, która dotyka śródstopia, aby zapewnić stopie jej naturalny kształt. 


  Kucharz powinien wyglądać schludnie, prosto i jednocześnie elegancko. Prezentuje on swoją osobą kuchnię i często jest wizytówką restauracji. Cały ubiór najlepiej prezentuje się w białym kolorze. Na bluzie powinno znajdować się logo restauracji, które podkreśla znaczenie roli kucharza.  Odpowiedni strój kucharza najlepiej jest kompletować w specjalistycznych sklepach, który pomoże dobrać odzież do rodzaju wykonywanej pracy. Najważniejsze jednak jest spełnienie wymóg prawnych i BHP, komfort w użytkowaniu i bezpieczeństwo w miejscu pracy. 












12 komentarzy:

  1. Fajna ciekawostka odnośnie ubioru kucharza :)
    Wpadnij do mnie - FotoHart

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogólnie uważam, że stroje kucharzy są naprawdę fajne. Mają swój własny magiczny urok. Co jakiś czas miałam możliwość pracować dorywczo właśnie w jednej z restauracji, czapki kucharza kojarzą mi się zawsze z filmami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy post :) Ja kucharzy kojarzę głównie z czapkami-pieczarkami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że nie wszyscy pracujący w kuchni przykładają uwagę do ubrania, w którym pracują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy wpis. Ja lubię kiedy widzę że kucharz jest porządnie i profesjonalnie ubrany, na pewno dodaje to takiej estymy. Biel niekoniecznie, bo szybko się brudzi, myślę że czerń lepiej się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadazm sie zeby wygladal dobrze :) jak Gordon Ramsey albo Claudio Aprile :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Męzczyźni w takich uniformach zawsze robili na mnie wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie tacy prawdziwi kucharze mają takie ładne, zadbane, mega dopasowane te stroje stroje. I wbrew pozorom są zawsze czyste, z bardzo dobrej jakości, a wiadomo, że biel ciężko utrzymac taką ładną. Jednak to pewnie w prestiżowych restauracjach, a w normalnych trochę mniej rygorystycznie do tego podchodzą.

    OdpowiedzUsuń
  9. BHP to podstawa, ale taki strój do pracy powinien być przyjemny dla oka i przy okazji użyteczny. Czasami jesdnak te dwie rzeczy się ze sobą całkowicie wykluczają.

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, strój kucharza nie powinien być zbytnio przesadzony, a najważniejsze, by był prosty i elegancki. Nie potrzebuje on żadnych udziwnień.

    OdpowiedzUsuń
  11. Masz rację. Wszystkie wymienione przez Ciebie argumenty dotyczące stroju kucharza są ważne. Jakby nie było jest on wizytówką kuchni więc musi jakoś się prezentować i czuć wygodnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyznam, że wielką wagę przywiązuję do tego, jak ubrany jest kucharz, obsługa restauracji, czy nawet szatniarz. Liczę na schludny i elegancki ubiór, tak aby podkreślić doniosłość wizyty w gastronomicznym lokalu, w końcu przyjemne otoczenie to dodatkowa wartość spożywania posiłku poza domem. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad. Komentarze z linkami są usuwane.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © Anszpi blog , Blogger