Kurczak pod kołderką z sera mozzarella i konfiturą wiśniową



  W moim domu każdy lubi piersi z kurczaka, więc często przygotowuję je na obiad lub kolacje. Klasyka jest smaczna, ale lubimy różne kombinacje, dzięki czemu powstają ciekawe dania. Dziś mam dla Was przepis na kurczaka z mozzarellą i konfiturą wiśniową. Przygotowanie jest łatwe, szybkie, a danie smaczne.


kurczak z wiśniami

   Składniki:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- opakowanie mozzarelli (1 kulka)
- 2-3 łyżki konfitury z wiśni
- płatki migdałów
- olej do smażenia

  Pierś z kurczaka myjemy i podsmażamy na małym ogniu na patelni. Gdy mięso jest z jednej strony gotowe, przekręcamy i układamy na wierzchu plastry mozzarelli o grubości ok. 3-4mm. Przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu smażymy. Ściągamy z patelni, gdy ser się rozpuści i pokryje kurczaka jak „kołderka”. Na drugiej suchej patelni rumienimy płatki migdałów. Kurczaka wykładamy na talerz, na górę nakładamy konfiturę wiśniową i posypujemy migdałami. Podajemy z frytkami lub opiekanymi w piekarniku ziemniakami.  Można dodatkowo przygotować lekką zieloną sałatkę.



kurczak na słodko

  Kurczak na słodko z wiśniami i pieczonymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Znika w mgnieniu oka z talerza. Dodatkowo wspaniale wygląda, przez co nadaje się na danie drugi podczas uroczystego obiadu. 



Na blogu znajdziecie także inne dania z kurczakiem w roli głównej:
Quesadilla z kurczakiem
Makaron tagiatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym



  Lubicie gotować? Ja chętnie, jeśli mam czas, spokój i nikt mi nie przeszkadza. Jedyną rzeczą, która zniechęca mnie do spędzania czasu w kuchni, jest bałagan, który się robi podczas kucharzenia. Pełen zlew do zmywania i inne zabrudzenia wywołują we mnie irytacje. Jeśli macie podobnie, a jesteście z Warszawy możecie zamówić firmę sprzątającą HOJO Clean
  
 
  Lubicie eksperymenty w kuchni? Z czym łączycie kurczaka?







 




8 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie, uwielbiam ser mozzarella :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie połączenia smaków. W dodatku przepis wydaje się prosty,a produkty (jeszcze ;-)) dostępne w sklepach. Chętnie wypróbuję go i sprawdzę, czy smakuje tak jak wygląda - pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę apetycznie i faktycznie, jest to danie bardzo proste w przygotowaniu :) Przyznam szczerze, że nie jadłam nigdy kurczaka w połączeniu z konfiturą, dlatego jestem ciekawa jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale smakowicie to wygląda. U mnie też wszyscy lubią fileta z kurczaka,więc taka odmiana od standardu bardzo dobrze by nam zrobiła.
    Oprócz kurczaka zachwyciły mnie wspaniale opieczone ziemniaki.. Mnie nigdy tak ładnie opiec się ich nie udaje.Masz jakiś tajemny sekret na ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To żaden sekret, pokrojone posypane ziołami wsadzam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180' aż będą takie złote. Nie używam termoobiegu

      Usuń
  5. Kurczaka lubię chyba pod każdą postacią - o ile nie jest za ostry :D Twoje danie wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie! Jadłabym, aż by się uczy trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad. Komentarze z linkami są usuwane.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © Anszpi blog , Blogger