Placek z truskawkami


  Sezon na truskawki w pełni, mam wrażenie, że brakuje ich tylko na księżycu. Korzystając z ich wszechobecnej dostępności, postanowiłam nie tylko wykorzystywać je do koktajli czy obiadów, ale upiec z nimi placek. Wykorzystałam tradycyjny przepis na szybki, proste ciasto i połączyłam z truskawkami. Wyszło smaczne ciacho, więc dzielę się z Wami przepisem i zachęcam do wypieków.

ciasto z truskawkami

 
  Składniki:
2 szklanki mąki
5 jaj
1 szklanka cukru (ja daje mniej)
½ szklanki mleka
200g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń waniliowy lub śmietankowy 40g
truskawki
cukier puder

Przygotowanie:
  Masło rozpuszczamy w mleku podgrzewając w garnku na kuchni i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jej rozpuszczenia. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wszystko musi się dobrze ze sobą połączyć. Do gęstej powstałej masy wlewamy powoli masło z mlekiem i mieszamy mikserem do rozluźnienia się masy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, najlepiej skórką do dołu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’ i pieczemy ok. 1 godziny czasu, używając funkcji grzania góra-dół (bez termoobiegu). Upieczony i przestudzony placek posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi truskawkami.


  Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. U mnie znika w ekspresowym tempie. Można wykorzystać do niego różne sezonowe lub mrożone owoce. Idealne na słodką przekąskę w towarzystwie herbaty lub kawy.


Poznaj także moje inne przepisy:


Lubicie ciasta z sezonowymi owocami?






20 komentarzy:

  1. Robiłam taki w zeszłym roku i był pyszny! 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domowe ciasta ale sama rzadko piekę, czasami zimą. może wypróbuję ten przepis, wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placki :D Ten przepis znam i chętnie z niego korzystam w okresie letnim :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny przepis dla mnie, uwielbiam takie ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam truskawki, więc z przyjemnością wypróbuję Twój przepis. Placek wygląda cudownie, a smakuje pewnie obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego jeszcze nie robiłam, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sezonowe owoce są najlepsze! I zawsze smakują, nie ważne czy z ciastem czy z koktajlem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Truskawki są pyszne pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja uwielbiam truskawki w każdej wersji, zresztą moja druga połówka także i jemy ich sporo :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty i z pewnością pyszny!
    Ja dziś kolejny kilogram z Córką wcisnęłam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam truskawki, z chęcią wypróbuję twój przepis w najbliższy weekend

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm uwielbiam takie szybkie, proste, sezonowe ciacha

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z truskawkami to smak mojego dzieciństwa :) uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekę podobny! To bardzo proste i szybkie ciasto. Robię je w sezonie jak i poza z mrożonych truskawek. Jednak z tych świeżych owoców ciasto jest o niebo lepsze. 🙂

    OdpowiedzUsuń
  15. Narobiłaś mi smaku, wyglądają świetnie! :)
    Pozdrawiam, Weronika.
    https://veersonblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Mama taki robila muszę ją namówić

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie sączę koktajl z truskawek i jestem w siódmym niebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale smaka mi narobiłaś na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis zapisuję! Lubię takie proste, a smaczne ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © Anszpi , Blogger