Jak utrzymać porządek w domowych przyprawach?

 

   W każdej kuchni znajdują się przyprawy i zioła, które wykorzystywane są podczas przyrządzania posiłków. Ważne jest odpowiednie ich przechowywanie, aby nie traciły swoich właściwości i aromatu. Jak zorganizować dla nich specjalne miejsce i w jaki sposób je przechowywać? To bardzo proste.

 



  Przyprawy i zioła w kuchni powinny mieć swoje stałe miejsce. Może to być szuflada, szafka lub specjalny organizer. Wtedy najłatwiej znaleźć czego potrzebujemy, bez przeszukiwania całej kuchni. Po wybraniu najwygodniejszego miejsca blisko kuchenki gazowej lub płyty indukcyjnej należy zdecydować w czym będą trzymane przyprawy. Nie warto stawiać ich w wilgotnym nasłonecznionym miejscu. Pozostawienie ich w torebkach, po otwarciu wietrzeją, tracąc swoje właściwości i zapach, dodatkowo się rozsypują, robiąc bałagan. Najlepszym rozwiązaniem przechowywania przypraw są szklane słoiczki, które szczelnie zamknięte zatrzymają aromat przypraw i ziół. Ładne szklane pojemniki mogą być ułożone w szufladzie lub stać na półeczce stanowiąc element ozdobny kuchni.

  Słoiczki z przyprawami powinny być odpowiednio podpisane. Nawet jeśli dobrze znasz dane przyprawy i zioła, ktoś może się pomylić i dodać coś innego niż było w planach. Nie zawsze wygląd i zapach zdradza, daną przyprawę np. papryka słodka od ostrej różni się smakiem, a wygląd ma taki sam. Specjalne etykiety lub naklejki z nazwą przypraw i grafiką danej rzeczy sprawią, że będziesz wiedzieć, co jest czym. Odpowiednia organizacja i oznaczenie będą pomocne podczas gotowania, a dodatkowo dzięki temu zapewnisz porządek wśród przypraw. Specjalne etykiety w różnych wzorach i modelach nie tylko na słoiczki z przyprawami, a np. na wyroby owocowe lub sałaty znajdziesz na stronie ETYKAT.

Jak przechowujecie swoje przyprawy?

 

Wpis reklamowy

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł, ja ostatnio próbuję odnaleźć się we własnych przyprawach, ale idzie mi to opornie. Może dzięki tobie wezmę się za to. Angela

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, przyprawy które mamy nie w oryginalnych opakowaniach należy podpisywać, bo o pomyłkę nie trudno, a skutki mogą być opłakane, bo przygotowywane danie czasem trzeba by wyrzucić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja swoje słoiczki podpisuje markerem ale te markery niestety się rozmazują, więc etykiety od Nich są wybawieniem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja podpisuję u siebie słoiczki z przyprawami markerem wodoodpornym - napisy nie schodzą.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad. Komentarze z linkami są usuwane.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © Anszpi blog , Blogger