Profesjonalne wyposażenie kuchni w restauracji



  Sukces każdej restauracji zależy od kuchni i kucharzy. Sercem każdego lokalu gastronomicznego jest kuchnia, to tam rodzi się pomysł na posiłki i zostają one przygotowane. Odpowiednie przygotowanie kuchni do serwowania dań jest kluczowe, aby lokal tętnił życiem. Profesjonalna kuchnia musi być wyposażona w profesjonalny sprzęt, który umożliwi sprawne funkcjonowanie.



Jakie powinno być wyposażenie kuchni w restauracji?


  Wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym uzależnione jest od rodzaju dań jakie chcemy serwować. Wybierając rodzaj kuchni jaką chcemy oferować swoim klientom musimy dostosować do niej potrzebne urządzenia gastronomiczne. W kuchni w restauracji musi znajdować się:
- kuchenka- najważniejsze urządzenie na którym przygotowywane są ciepłe potrawy,
- piec- kolejne urządzenie do przyrządzania ciepłych potraw lub ciast,
- grill- przydatny do przygotowywania dań bez tłuszczu np. ryb lub warzyw,
- lodówka/chłodziarka- obowiązkowe urządzenia do przechowywania składników i gotowych potraw,
- frytkownica,
- urządzenia do obróbki mechanicznej: maszynki do mięsa, obieraczki do warzyw, krajalnice, szatkownice, miksery, blendery. Urządzenia te przyśpieszają gotowanie i przygotowywanie potraw,
- ekspres do kawy- pozwala przygotować aromatyczną kawę,
- wyciskarka do owoców i warzyw- pozwala na przygotowanie świeżych soków, 

- mikrofala,
- zmywarka gastronomiczna- oczyszcza naczynia i sztuczce, usprawniając pracę załogi. Zmywarki często posiadają dodatkowo funkcję wyparzania.

Dodatkowo każda kuchnia musi zostawać wyposażona w:
- naczynia kuchenne: garnki, patelnie, blachy, rondle, misky,
- sztućce i noże,
- drobne gadżety: deski do krojenia, akcesoria do wykrawania, chochelki, sitka, szczypce,
- wagę.


  Wszystkie urządzenia wyposażające kuchnię powinny wykonane być z trwałych materiałów (stal nierdzewna), aby mogły służyć długie lata. Warto zainwestować w najlepszy sprzęt, który umożliwi pracę załogi kuchennej i pozwoli na przygotowywanie najlepszych potraw. 













20 komentarzy:

  1. To prawda, sukces restauracji zależy w dużej mierze od załogi i samego wyposażenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie pracowałam w gastronomii, myślę , że porządna zmywarka jest bardzo potrzebna nawet w małym barze

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie - grunt to inwestycja w najlepszej jakości sprzęt, co zaowocuje sukcesem. Nie wyobrażam sobie, aby restauracja w dzisiejszych czasach nie była wyposażona w zmywarkę. Reszta, którą wymieniłaś to już podstawa. Chyba, że pizzeria to wiadomo - porządny piec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Temat dobrze mi znany bo pracowałam kiedyś na takiej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam jak mój znajomy otwierał restaurację, a ja byłam w niej chwilowo szefem kuchni - pomagałam mu zanim znajdzie odpowiednich ludzi do pracy - temat więc jest mi bardzo bliski.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam się, ale dobry sprzęt to chyba podstawa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uważam, że dobry sprzęt to podstawa w tej dziedzinie. A zmywarka to już szczególnie must have restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pracowałam kiedyś na kuchni w restauracji na zmywaku i co jak co ale brakowało nam zmywarki właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pracowałam kiedyś na kuchni, rzeczywiście zmywarka z wyparzarka przydatna rzecz :) i raczej często spotykana, przynajmniej w restauracjach należących do hotelu

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry sprzęt jest niezbędny w kuchni! Pracuje się lepiej i przyjemniej

    OdpowiedzUsuń
  11. O, nie miałam o tym pojęcia. Ale ja do restauracji tylko przychodzę jeść, nigdy w niej nie pracowałam ;) Fajnie się czasem dowiedzieć czegoś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuchnia w restauracjach powinna być zadbana i służyć latami ;) Ale nie tylko tam

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuchnia w restauracji to jej serce, musi wyglądać profesjonalnie

    OdpowiedzUsuń
  14. sal to jest to, wszedzie się spisze

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy wpis. Muszę przyznać szczerze, że nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Dzięki za informację.

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawy wpis , mysle podstawa bhp jest ważne

    OdpowiedzUsuń
  17. Masz całkowitą rację, a potem należny dbać o ten sprzęt, aby zawsze był czysty :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Myśląc poważnie o założeniu firmy gastronomicznej, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim koszty wyposażenia, bo to ono pochłania większość budżetu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Przydatny post dla kogos kto planuje otworzyc restauracje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © Anszpi , Blogger