Ślimaczki rabarbarowe- przepis na drożdżówki
Sezon na rabarbar się rozkręca, więc warto go wykorzystać i przygotować mały przysmak do kawki.
Ciasto:
- 250g mleka
- 40g drożdży świeżych
- 60g cukru
- 600g mąki
- 2 żółtka
- 40g miękkiego masła
- pół łyżeczki soli
Z mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn. Mąkę, żółtka, masło i sól wymieszać. Dodać ciepły rozczyn i zagnieść na gładkie ciasto. Zostawić w misce na ok godzinę do wyrośnięcia.
Wkład rabarbarowy:
- 500-600g obranego rabarbaru
- 80g cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 20g mąki ziemniaczanej
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie zblendować. Odcisnąć powstały sok. Do masy dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. W garnku podgrzać ok 5 minut, aby składniki się połączyły.
Ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość ok 3-5mm. Ciepły rabarbar rozprowadzić na całości i zawinąć rulon. Pokroić na plastry ok 1.5cm. Ułożyć na blasze do pieczenia zachowując odstępy. Piec ok 25minut w 180' góra dół, aż ciasto się zrumieni. Przestudzone posypać cukrem puder lub polać lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad. Komentarze z linkami są usuwane.
Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.