Ślimaczki rabarbarowe- przepis na drożdżówki

 

  Sezon na rabarbar się rozkręca, więc warto go wykorzystać i przygotować mały przysmak do kawki.




Ciasto:

- 250g mleka 

- 40g drożdży świeżych 

- 60g cukru

- 600g mąki 

- 2 żółtka 

- 40g miękkiego masła 

- pół łyżeczki soli


  Z mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn. Mąkę, żółtka, masło i sól wymieszać. Dodać ciepły rozczyn i zagnieść na gładkie ciasto. Zostawić w misce na ok godzinę do wyrośnięcia.


  Wkład rabarbarowy:

- 500-600g obranego rabarbaru

- 80g cukru

- pół łyżeczki cynamonu 

- 20g mąki ziemniaczanej



  Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie zblendować. Odcisnąć powstały sok. Do masy dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. W garnku podgrzać ok 5 minut, aby składniki się połączyły.


  Ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość ok 3-5mm. Ciepły rabarbar rozprowadzić na całości i zawinąć rulon. Pokroić na plastry ok 1.5cm. Ułożyć na blasze do pieczenia zachowując odstępy. Piec ok 25minut w 180' góra dół, aż ciasto się zrumieni. Przestudzone posypać cukrem puder lub polać lukrem.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad. Komentarze z linkami są usuwane.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © Anszpi blog , Blogger