Faszerowana cukinia- moja propozycja letniego lub jesiennego obiadu



  Lubię lato i jesień za dary jakimi nas obdarza w postaci świeżych warzyw i owoców. Korzystam z nich póki znajdują na działce i wykorzystuję do przygotowywania obiadów. Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na smaczny posiłek w postaci faszerowanej cukinii.



  Składniki do przygotowania faszerowanej cukinii dla 2 osób:
- dwie średnie cukinie
- woreczek ryżu
- laska kiełbasy
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- pół papryki
- pomidory
- przyprawy (sól, pieprz)



  Przygotowanie:
→ Cukinia: Myjemy i przekrawamy na pół, następnie środek (pestki) wydrążamy łyżką. Nie obieramy cukinii, musi być w łupce.
→ Farsz: Gotujemy ryż. Kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i natkę pietruszki drobno kroimy i lekko podsmażamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.
→ Cukinię napełniamy farszem i ugniatamy. Na górę układamy plastry pomidora, możemy dodatkowo posypać serem żółtym. Ja daję go do farszu. Gotową cukinię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200’. Pieczemy ok 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Faszerowaną cukinię dekorujemy i podajemy. Można dodatkowo całość polać ulubionym sosem np. pomidorowym.




  Lubicie faszerowane warzywa? Korzystacie z sezonowych warzyw?






 


31 komentarzy:

  1. uwielbiam takie dania , wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię, a faszerowaną już w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie, aż mam ochote zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam faszerowaną cukinię lub paprykę ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię faszerowane cukinie i ogólnie warzywa :). Z farszem można kombinować na różne sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie robiłam faszerowanej cukinii, ale to wygląda tak apetycznie, że z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię cukinie pod każdą postacią. Faszerowaną, smażoną, robiłam z niej w tym roku ketchup, a rok temu dżem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój mąż nigdy nie przepadał za cukinią, ale z takim apetycznym farszem może by się skusił :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też nie do końca lubi, więc z tym samym farszem robię mu pomidory

      Usuń
  9. Cukinia to jedno z moich ulubionych letnich warzyw;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię dania z cukinią, ale faszerowaną robię rzadko. Narobiłaś mi smaku, więc będę musiała niedługo zrobić ją w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niesamowicie apetycznie...a ja jeszcze przed II śniadaniem jestem..

    OdpowiedzUsuń
  12. Cukinię uwielbiam w każdej postaci, co roku obsadzam nią swoją działkę i jem do oporu ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam uwielbiam takie potrawy. Szybko się je robi i u mnie w domu zawsze są zjadane

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam cukinię i co chwila coś robimy, jak nie leczo, to pilaw, albo placki z cukini, a powiem ci, że faszerowanej jeszcze nie jadłam hmm...zrobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię cukinię pod każdą postacią, więc muszę wypróbować twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie, wyprobuje Twój przepis, uwielbiam cukinie w każdej postaci. Całe lato chodzi za mną faszerowana i zaraz jesień a ja jeszcze nie zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubie faszerowane papryki. Ale twoje danie z chęcią sproboje.

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię faszerowane warzywa. Najczęściej właśnie robię cukinie i mam przepis bardzo podobny do Twojego. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. pysznie wyglądają, uwielbiam takie dania

    OdpowiedzUsuń
  20. Moim rodzicom mógłby się spodobać ten przepis. Oni lubią takie rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. nigdy nie robiłam faszerowanej cukinii, ale wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robię bardzo podobnie tylko smażę mięsko mielone, przyprawiam, dokladam ryż i tym plus papryczką, kukurydza i pieczarkami wypełniam "łódeczki" cukinii. Ser też daję do środka. Nałożony na wierzch mi nie za bardzo podchodzi. Ja lubię takie jedzonko. Moi chłopcy tego nie doceniaja, a szkoda. Bardzo dobra cukinia jest też starta na świeżo z kapustą białą. Dodaje lekko słodki smak. Dziś miałam okazję spróbować takiej surówki w pracy (mamy mozliwość zamawiania cateringu). Była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak już mam cukinię to zazwyczaj robię z niej leczo. Nigdy nie jadłam jej w tej formie. Ogólnie wygląda mega smacznie więc z chęcią skorzystam z Twojego przepisu i ocenię smak.

    OdpowiedzUsuń
  24. Cukinia to najlepsze warzywo świata. U mnie króluje w formie leczo z parówkami, papryką i pieczarkami. Mogłabym go jeść przez cały rok.

    OdpowiedzUsuń
  25. Do cukinii dopiero się przekonuję :D Jestem ciekawa, czy posmakowałaby mi taka jej odsłona :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda smacznie ;) Ja bym jednak nie dodała pomidorów w takiej wersji :P Nie jadłam jeszcze obiadu i mi smak zrobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam cukinię, ale najczęściej robię z niej leczo albo placko z sosem.

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam wszelkie dania z cukinią, a faszerowana jest najpyszniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mniam! Uwielbiam dania z cukinia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © Anszpi , Blogger