Spagetti z cukinii



  Lato i jesień to czas, kiedy w domowym ogródku mam świeże warzywa i owoce. Lubię z nich przyrządzać smaczne potrawy i wykorzystywać ile się da, póki są. Najchętniej zamieniam tradycyjne składniki obiadów na te dostępne tylko w  sezonie i tak powstało spaghetti z cukinii.


 

Przepis na spagetti z cukinii


  Składniki dla 2-3 osób:
- 3 małe cukinie,
- 30 dag mięsa mielonego,
- sos do spagetti,
- olej,
- przyprawy.

  Przygotowanie:

1. Cukinie obrać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzy zrobić z niej makaron. Nitki powinny być długie i cienkie. Tak przygotowane paski cukinii poddusić na oleju. Woda z cukinii odparuje i jej objętość zmniejszy się o połowę.
2. Mięso mielone podsmażyć. Do gotowego mięsa dodać sos do spegetti, ja używam gotowego ze słoika, ale można też zrobić swój na bazie pomidorów. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
3. Makaron z cukinii wyłożyć na talerz i na górę mięso z sosem.




  Spagetti z cukinii to ekspresowy obiad w 30minut. Sprawdzi się na szybki obiad na tygodniu, kiedy brakuje nam czasu. Tradycyjny makaron zostaje zastąpiony cukinią, co nadaje daniu nowoczesności i oryginalności. Całość jest smaczna i syta. Tak samo można przygotować spaghetti z marchewki, jednak jest dość słodkie. 




  Lubicie warzywne zamienniki w obiadach? Co powiecie na takie spaghetti?





 




20 komentarzy:

  1. Właśnie dałaś mi pomysł na obiad :) Akurat mamy w ogródku cukinię :) Mam nadzieję, że będzie pyszna bo tak przynajmniej wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna propozycja, a spaghetti robię często :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że mojemu Mężowi, który jest wielkim fanem spagetti taki obiad bardzo by się podobał.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi smaka zrobiłaś :) Muszę koniecznie spróbować zrobić takie spaghettii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To nasz wczorajszy obiad - doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  8. To może być pyszne. Ja uwielbiam sphagetti.

    OdpowiedzUsuń
  9. ja nie obieram młodych cukinii tylko dokładnie myję, dzięki temu spagetti wygląda fajniej, mam specjalną temperówkę do warzyw ale obieraczka też daje radę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam dania z cukinią w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. genialne! wypróbuję przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mnie rewelacja.
    Szybko, bez stosu garów i tracenia czasu.
    Świetny pomysł na spagetti z cukini, zwłaszcza, że teraz sezon na to warzywo.
    Cukini nigdy nie obieram, zwłaszcza młodych,ale co kto lubi.
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  13. Zwykle dodaję cukinię do sosu, jako zamiennik makaronu jeszcze jej nie wykorzystywałam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis. Akurat mam w domu cukinię, więc w sobotę wypróbuję przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejne spaghetti chętnie spróbuję z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne i lekkie danie. W sam raz na letni obiad. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam dania z cukinią, ale spaghetti jeszcze nie miałam okazji spróbować. Przepis, a szczególnie zdjęcie potrawy jest bardzo zachęcające. 😉

    OdpowiedzUsuń
  18. Juz chyba wiem, co zrobię jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę wypróbować, tym bardziej, że mam w ogrodzie mnóstwo cukinii

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeszcze nie próbowałam takiej kombinacji. Ale że lubię cukinię, to może i takie spaghetti polubię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © Anszpi , Blogger