17.12.2018

Pierniczki na ostatnią chwilę



  Za tydzień zaczynają się święta, jesteśmy na ostatniej prostej do Bożego Narodzenia. Czas na pieczenie tradycyjnych pierniczków już minął, ale jeśli nie zdążyliście tego zrobić to nic straconego. Mam dla Was przepis na pierniczki, które nie wymagają leżakowania i są miękkie od razu po upieczeniu. 




  Składniki:
- 4 szklanki mąki
-1/2 szklanki miodu
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 200g masła
- 2 jajka
- 5 łyżek śmietany 12%
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki powidła śliwkowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do piernika



Przygotowanie:
  Do garnka dajemy miękkie masło i topimy, następnie dodajemy cukier, miód, powidło, przyprawę do piernika i kakao. Dokładnie wszystko mieszamy, aby powstała masa. Do wystudzonej masy dajemy jajka, śmietanę i miksujemy. Do przesianej wcześniej mąki i proszku do pieczenia wlewamy masę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Zimne ciasto dzielimy na dwie części, jedną zostawiamy w lodowce, a drugą rozwałkowujemy na ok. 4mm i wycinamy w nim świąteczne kształty. Jeśli ciasto stanie się zbyt miękkie dajemy je znów do lodówki, a wyciągamy drugą zimną część. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’ na ok. 7 minut. Piekarnik powinien być ustawiony na grzanie gór dół. Upieczone ciasteczka powinny być miękkie i delikatne, pozostawiamy je do ostudzenia. Zimne pierniczki dekorujemy wedle uznania. Gotowe pierniczki należy przechowywać w chłodnym i zamkniętym pudełku, aby zachowały świeżość i były cały czas miękkie.




  Przepis jest bardzo łatwy, a powstałe pierniczki pyszne. Najlepiej smakują ciepłe, jednak warto zostawić je do wystudzenia i udekorować, po czym schować i przechowywać do świąt. U mnie wiele zostało zjedzonych jeszcze przed ozdabianiem, Milence bardzo smakowały. Dekorowanie pierniczków to świetna zabawa, nie tylko dla dzieci. Żałuję, że nie mam zdolności do ich ozdabiania i wyglądają jak wyglądają, ale najważniejszy jest smak ;)



  Macie upieczone pierniczki? Jeśli nie zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Pierniczki można upiec nawet przed samymi świętami i tak będą pyszne. 




***

  Kochani macie ozdobione już domy światełkami? U mnie w tym roku jest nowocześnie, mój mąż zastosował oświetlenie zewnętrzne led zamiast tradycyjnych świetlnych łańcuchów. Efekt bardzo mi się podoba, jest prosto i schludnie.




27 komentarzy:

  1. Super wyglądają i na pewno są smaczne. Ja mam upieczone pierniczki marchewkowe, przepis od naszej Madzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nie upiekłam pierników, skorzystam z Twojego przepisu 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat w weekend piekłam pierniczki, a to jeszcze nie koniec - spróbuję Twojego przepisu, dzięki! Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie chcemy jutro zrobić. Moje córki uwielbiaja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo kusząco, dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądaja smakowicie chetnie wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wyglądają pysznie! :>>

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam bardzo podobny przepis :) Ani ja, ani nikt w mojej rodzinie nie byłby w stanie wytrzymać procesu leżakowania i zmiękczania prawdziwych pierniczków. Korzystamy właśnie z takich przepisów, które pozwalają od razu na konsumowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie przegryza się ciasto na duży piernik :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Będę musiała wypróbować Twój przepis :) wcześniej nie miałam czasu na wypieki, a święta bez pierniczków to słaba opcja :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dokładnie, smak jest najważniejszy ;) Ja w tym roku dostałam pierniczki od brata :D

    OdpowiedzUsuń
  12. nie ma świąt bez pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jeszcze nie zdążyłam upiec pierniczków, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. o, przyda się taki szybki przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobrze, że miękkie pierniczki można i na ostatnią chwilę zrobić. W sam raz dla spóznialskich, bądź zabieganych.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ooooo potrzebowałam takiego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszły pięknie! <3 Ja w tym roku niestety nie robię pierniczków.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uf, jak dobrze, ze trafiłam na Twój post! Nie pojadę w gości z pustymi rękami :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ostatnio zrobiłam i to całkiem sporo :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Z podobnego przepisu korzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękne są te pierniczki :) Właśnie dziś bardzo podobne przyniosła mi sąsiadka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam z takie przepisu lub bardzo podobnego były bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.