27.08.2018

Grillowana karkówka z gruszkami w syropie



  Weekendy to jedyne dni, kiedy mogę spokojnie spotkać się z rodziną i spędzić z nią czas. Letnie słoneczne popołudnia wykorzystujemy na odpoczynek, rozmowy, zabawy i wspólne posiłki. Spędzany czas na dworze zachęca do grillowania, dlatego często nam towarzyszy. Lubię wtedy kombinować i wymyślać nowe smakowe połączenia do mięsa, ostatnim moim odkryciem stały się gruszki w syropie do karkówki.

 
 Przygotowanie grilla zazwyczaj zaczynam dzień wcześniej, aby mięso dobrze się zamarynowało i było smaczne. Do tego potrzebne są odpowiednie przyprawy i czas, w którym mięso może spokojnie przejść marynatą. Dodatki w postaci sałatek, kanapek czy grzanek przygotowuje w momencie rozpalania grilla, są wtedy świeże i najsmaczniejsze. Jak wspominałam na początku, lubię ciekawe dodatki do grillowanej karkówki czy kiełbaski, a że mamy sezon na gruszki postanowiłam, że to właśnie one będą idealnym dodatkiem. Na stronie kamis.pl znalazłam ciekawy przepis na gruszki w syropie, więc przygotowałam kilka dni wcześniej owoce do słoików i gotowe wylądowały obok mięska z grilla. Przygotowanie gruszek w syropie jest bardzo proste i szybkie, a powstałe przetwory smaczne.
 



   
  Przepis na gruszki w syropie:
- kilka twardych gruszek
- litr wody
- pół kg cukru
- sok z cytryny
- cynamon
- goździki

  Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i polewamy sokiem z cytryny. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru, cynamonu i goździków. Do gotującej się wody wkładamy gruszki i gotujemy ok. 8-10 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Powstały syrop zagotowujemy i zalewamy nim gruszki w słoikach, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.



  Gruszki są mięsiste, miękkie i słodkie, idealnie łączą się z grillowaną karkówką. Ich słodki smak przewija się z mocniejszymi i ostrymi smakami mięsa, tworząc przyjemną smakową kompozycję. Mogą także stanowić doskonały deser lub dodatek do sałatki. Kulinarne eksperymenty pozwalają mi na odkrywanie nowych smaków i połączeń, kolejnym razem pokuszę się o połączenie grillowych dań z dżemem z dyni o smaku pomarańczowym.
 

  Lubicie grillowanie w rodzinnym towarzystwie? Z czym łączycie grillowane mięso, podzielcie się swoimi pomysłami na niepowtarzalne smaki.




53 komentarze:

  1. Mhhh grill wyglada fantastycznie, my z mezem zaczelismy kombinowac z potrawami z grilla i oprocz szaszlykow uwielbiam np. ananasa w chilli, palce lizac. A takie gruszki robi moj tata i to smak moich niedzielnych obiadkow z dziecinstwa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Z gruszką? Brzmi bardzo apetycznie! Sama chętnie bym się na taką skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie łączyłam z gruszką, chodź wydaje mi się że to nie moje gusta smakowe, ale kto wie- może bym się zaskoczyła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gruszki w syropie? Pierwsze słysze ale na pewno są pyszne. Grille uwielbiam, ale u nas sezon się skończył :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie :) A gruszki w syropie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam karkówkę, podoba mi się Twoja propozycja i podanie jej z gruszkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gruszki w syropie, pycha! Jednak jestem wegetariankę, i takie mięso mnie odrzuca.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja co weekend mam grilla, korzystam póki jest pogoda. Karkówkę bardzo lubię, najczęściej marynuje w sosie pomidorowych albo musztardowym, ale w sosie gruszkowym nie próbowałam- ale wiesz co?Sprawdzę Twój przepis ;) Jak już jesteśmy przy grillu, to uwielbiam również ser camembert z pomidorami, ziołami, oliwą, zwinięty we folii - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tym razem nie dla mnie, jestem wegetarianką.

    OdpowiedzUsuń
  10. o jej już widzę że w weekend chociażby padała będzie u mnie grill :)
    mam teraz ochotę na karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze takiej karkówki nie jadłam, ale trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak to smacznie wygląda, ach jadłabym

    OdpowiedzUsuń
  13. Gruszki brzmią smakowicie, jakoś za karkówką z grilla nie przepadam ;/

    OdpowiedzUsuń
  14. Interesujące połączenie. Nie wiem czy bym się odważyła. Ale sam przepis na gruszki fajny do lodów czy brownie😉 Ja zazwyczaj podaję mięso z sałatą i dressingiem miodowo-musztardowym.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie! <3

    monikaaszczesna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. karkówkę do tej pory robiłam z jabłkami, muszę spróbować z gruszkami, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie. Nie należę do fanów grillowanych potraw ale na ta karkówkę bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochamy gruszki! Musimy spróbować tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiej karkówki jeszcze nie jadłam, ale coś czuję, że by mi posmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam uwielbiam takie mięsko, choć mój mąż ostatnio powiedział, że nie chce karkówki , bo widział w TV jak wszystkie zastrzyki świnka dostaje w kark i obawia się o przedostanie tych substancji z mięsa do organizmu. Ale wygląda pysznie :*

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam, lubimy takie smakołyki prosto z grilla.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam gruszki w syropie! :) Faktycznie świetnie się komponują z grillowaną karkówką i zdarzało mi się wykorzystywać je do tego celu, choć częściej używam ich do deserów ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszna karkóweczka :D też w weekend miałam grilla

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie jadłam tak przygotowanej karkówki, ale myślę, że mogłaby mi zasmakować ;) Muszę jeszcze w tym roku zrobić grilla dla rodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. ojej jakie cuda i pyszności, aż zrobiłam się głodna przez ciebie. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Lepiej nie będę pokazywać tego przepisu mojemu facetowi bo zaraz będę musiała sama takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  27. O narobiłaś smaka! Uwielbiam takie połączenia! Muszę spróbować z tymi gruszkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo ciekawi mnie jak takie danie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  29. Lubię połączenia owoców z mięsem. Takiej karkówki jeszcze nie jadłam, ale musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda smakowicie, bardzo lubię grilla!

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam coś z grila. Uwielbiam kaszankę z grailla. Gruszki wyglądają smacznie

    OdpowiedzUsuń
  32. Nie przepadam za karkówką, ale tę Twoją wersję chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja jeżeli chodzi o grillowanie, to tylko pierś z kurczaka, ew. kiełbaska. Smakoszem karkówki, jest mój mąż, ale ciekawi mnie czy przekąsiłby ją z gruszkami :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda bardzo dobrze, jestem ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam karkówkę z grilla muszę spróbować z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ciekawy przepis. Karkówka wygląda smakowicie. Szkoda, że ja nie jadam potraw z grilla.

    OdpowiedzUsuń
  37. Karkówkę uwielbiam. W wersji z dodatkiem gruszek jeszcze nie próbowałam, więc myślę, że to już najwyższa pora w tym roku na takie kulinarne eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Rzadko jadam grilla ale czasem miewam ochotę - myślę że to bym chętnie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  39. Połączenie z gruszkami, brzmi bardzo apetycznie :) nie próbowałam jeszcze takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ale to cudnie wygląda, chyba zrobię coś takiego <3

    OdpowiedzUsuń
  41. Oj dawno nie jadłam nic z grilla, ogólnie w tym sezonie chyba jedynie raz :). Ciekawe połączenie i zastanawia mnie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam jedzenie z grilla, bardzo chętnie przetestuję Twój przepis! Na szczęście jeszcze pogoda na to pozwala. :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Uwielbiam mięso i owoce... Najbardziej kotleta hawajskiego - drób i ananas. A Twoja propozycja również super.

    OdpowiedzUsuń
  44. Grilowana karkówka z dodatkiem słodkich gruszek smakuje pysznie, i jest świetnym połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Niestety nie przepadam za karkówką ale sałatka i ziemniorki oj tak!

    OdpowiedzUsuń
  46. Mmmm wygląda przepysznie i na pewno takie było :). Niestety mój mąż nie jest fanem takich połączeń jak mięso+miód albo owoce, a dla siebie samej nie chce mi się tak skomplikowanie gotować

    OdpowiedzUsuń
  47. Ależ bym zjadła taką karkóweczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  48. Ciekawe połączenie, musze kiedys spróbować, ale pewnie dopiero w nast epnym sezonie:-)

    OdpowiedzUsuń
  49. Ty odkryłaś gruszki do karkówki, a ja ostatnio zachwycam się gruszkami na pizzy :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, czas nie pozwala mi na każdy odpowiedzieć, ale wszystkie czytam i cieszę się, że zostawiasz po sobie ślad.

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.